pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
 
Martin Strel in revolucionalno naravno gnojilo
torek, 30.8.2011
         

Novo naravno gnojilo, bo res spremenilo svet?

Ultramaratonski plavalec Martin Strel, ki že nekaj časa živi v Ameriki, si je med vsemi projekti, s katerimi se trenutno ukvarja, zadal še enega. S sinom Borutom si namreč prizadevata dobiti vsa potrebna dovoljenja, da bi čez lužo lahko začela prodajati naravno gnojilo slovenskega proizvajalca, ki naj bi po Martinovih besedah zaradi vseh svojih pozitivnih učinkov za rastline morda celo spremenilo svet!

  

Po tej izjavi smo bili seveda zelo radovedni, kaj ima plavalec za bregom in kakšno je potem pravzaprav to gnojilo, če napoveduje takšno revolucijo! Tako smo se srečali z Martinovim sinom Borutom, nepogrešljivim možem iz ozadja večine Martinovih podvigov, in Igorjem Ogorevcem, ki je skupaj z ženo Irmo in pa v sodelovanju z Ministrstvom za znanost in tehnologijo RS ter Univerzo v Mariboru, Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vode pravzaprav razvil posebno naravno sredstvo Mineral, ki je v Sloveniji naprodaj že tri leta.

Kako se je vse skupaj začelo?
Pa pojdimo lepo po vrsti. Sodelovanje med Martinom, Borutom in Igorjem se je pred šestimi leti pravzaprav začelo iz čisto drugih razlogov. Igor je znan med nekaterimi ekstremnimi športniki, med drugim sta sodelovala s pokojnim Tomažem Humarjem, saj jim pomaga s svojimi alternativnimi metodami. Njegova zgodba je podobna mnogim, ki so imeli to srečo, da so našli pot do ozdravitve, ko je medicina že odpovedala.

Z ženo Irmo sta se spoznala, ko je bilo obema najteže, on z rakom na pljučih, ona s četrtim izbruhom te bolezni – prvič je za rakom zbolela pri enaindvajsetih. »Najina skupna izkušnja naju je pripeljala do tega, kar počneva danes in v kar verjameva. Najino vodilo je, da ima narava odgovor za vse in da poskrbi za ravnotežje,« pravi Igor.

Martin je z Igorjem po priporočilih znancev stopil v stik po svojem podvigu na Kitajskem, ko je preplaval Jangce. »Na Kitajskem je moral upoštevati navodila tamkajšnjega zdravnika in na dan pojesti kar 20 različnih tablet, da se ne bi okužil s katero od bakterij v reki. Kljub temu je imel zelo veliko težav zaradi umazanije, zastrupitev in Igor mu je dejal, da če bi šel še enkrat enako skozi vse to, bi bilo zanj lahko usodno.« Kar leto dni je Martin potreboval, da je z Igorjevo pomočjo očistil telo.

»Redno smo ga pregledovali z našim neinvazivnim analizatorjem krvne slike. To je računalniška diagnostika, ki v treh minutah naredi kar 117 različnih krvnih preiskav brez odvzema krvi. Analizator krvne slike AMP je ena najnovejših tehnologij in certificirana po vsem svetu. Aparat zaznava rezultate na podlagi pretokov krvi, energije in frekvenc elementov, ki so v krvi.

Če pri Martinu, denimo, vidimo odstopanje krvne slike, kar se kaže v telesnih funkcijah, mu takoj svetujemo proizvode, ki to sliko popravijo in hkrati popravijo telesne funkcije. Ti proizvodi so naravna, hladno stiskana olja – nefiltrirana, nerafinirana in eterična olja. Vsa so molekularno obdelana, to pomeni, da imajo točno določene proste minerale, ki imajo sposobnost takojšnje vezave v telo – resorbcija po celičnih membranah. Metoda popravljanja krvne slike se imenuje termoregulacija telesa. Tako se Martinovo telo povrne v optimalno stanje. Seveda je del zasluge njegov, saj se tako dobro pozna, da točno ve, kako si mora pomagati s pravilno prehrano.«

Nastanek gnojila. S tovrstnim diagnosticiranjem in proizvodi, registriranimi kot prehranska dopolnila, je Igor pomagal ljudem s številnimi težavami. Na osnovi znanja o potrebah človeškega telesa po mineralih sta z ženo sklenila, da enake minerale potrebujejo rastline za dobro rast, razvoj in ohranjanje vrste – z eno samo razliko, namreč da rastlina laže vsrka minerale, ki so topni v vodi. »Tako sva pred sedmimi leti začela vse to raziskovati, testirati, za projekt sva dobila tudi evropska sredstva. In tako sva naredila naravni izdelek, ki vsebuje 75 različnih mikro- in makromineralov v natančno takem razmerju, kot ga rastlina potrebuje.

Z bazično reakcijo izdelka rastline zelo preprosto prejemajo potrebno količino prisotnih mineralov. Izdelek so testirali na Univerzi v Mariboru, Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede (triletno testiranje krompirja in pšenice ter enoletno na paradižniku) in na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo v Žalcu (triletno testiranje na hmelju), nakar smo dobili certifikat, ki dovoljuje uporabo Minerala tudi v ekološkem kmetijstvu.«

Uspešnost. Razvili so tri vrste gnojila – zelenega, rumenega in rdečega – ki jih je za uporabo treba razredčiti z vodo. »Prvi zelo uspešno nadomesti veliko večino umetnih gnojil in dviguje odpornost rastlin, rastlina ga dobi s koreninami. Rumeni mineral je namenjen foliarnemu hranjenju rastlin – torej škropljenju po listih. Ima pa tudi to lastnost, da uspešno nadomesti več kot 90 odstotkov vseh fungicidov, zato z njim lahko preventivno zaščitimo rastline pred številnimi boleznimi. Tudi Rdeči mineral velja kot foliarna hrana za rastline, sočasno je tudi učinkovito nadomestilo za veliko večino insekticidov, prav tako deluje preventivno.

Med drugim smo tudi ugotovili, da je zadnje edino sredstvo na trgu, ki učinkovito deluje proti nadležnemu škodljivcu na nasadih paradižnikov v Sredozemlju, ki se imenuje tuta absoluta. Kemija zanj nima učinkovitega sredstva, Mineral pa ga je v Bosni, Črni gori in Grčiji, kjer so ga uporabili, učinkovito odpravil v 14 dneh. Enako velja za koloradskega hrošča, ki je na krompirju stoodstotno učinkovit. Bistvena prednost tega gnojila v poljedelstvu je, da je popolnoma naravno. Lahko bi ga celo pili, z njim ne zastrupljamo zemlje, rastlin, živali in ljudi. Zagotavlja pa enak pridelek, pri nekaterih rastlinah celo večji kot pri konvencionalni pridelavi. Kar pomeni, da z njim ob enakem pridelku ne zastrupljamo zemlje. Vsi trije Minerali so primerni za vse rastline ne glede na to, kje rastejo.

V Sloveniji je na prodajnih policah že tri leta, uporabljajo ga že v Srbiji, Grčiji, dogovarjamo se tudi že z vlado Turčije in Šrilanke. Na Šrilanki nameravamo postaviti proizvodnjo za države na vzhodu, medtem ko ga za vse preostale potrebe proizvajamo v Sloveniji. Še ena pomembna prednost pred umetnimi gnojili je v tem, da za njegovo proizvodnjo uporabimo zelo malo energije, tako da so prihranki tudi na tem področju lahko izjemno veliki.«

Tekst: KATJA BOŽIČ, foto: ŠIMEN ZUPANČIČ


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Revija Jana

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Kako se znebiti vrtnih polžev?
Številnim vrtičkarjem uživanje ob pridelkih z domačega vrta kvarijo od polžev ogrizene vrtnine. Ste vedeli, da se...
torek, 3.6.2014
 
  Okrasno grmičevje - nasveti
Če želite nekoliko popestriti zelenico okoli vaše hiše, si pomagate z okrasnimi grmi. Izbira le-teh je ogromna...
sobota, 2.7.2011
 
  Lubenice, melone - nasveti za gojenje
Kako na domačem vrtu vzgojiti lubenice ali melone? Kako izbrati sadike, kakšna mora biti zemlja, koliko sonca...?
sreda, 29.6.2011
 
  Zaščita koščičarjev in pečkarjev
Kdaj, kako in s čim morajo sadjarji v tem času poskrbeti za zaščito koščičarjev in pečkarjev pred različnimi boleznimi?
sobota, 9.4.2016
 
  Tudi trata potrebuje našo pomoč
Na manjših površinah jo preluknjamo z navadnimi ali votlimi vilami, vsakih 30 centimetrov v dolžino ...
torek, 14.4.2015
 
  Polži na vrtu - znebimo se jih s pivom!
Številnim vrtičkarjem uživanje ob pridelkih z domačega vrta kvarijo od polžev ogrizene vrtnine. Kako se jih znebimo?
ponedeljek, 8.6.2015
 
  Kako shranjujemo buče?
Kje in kako shraniti plodove, da bodo ostali čim dlje uporabni, in kako pripraviti bučni pire?
sobota, 1.10.2016
 
 
 
 


 
Save Save